Търсене в този блог

вторник, 15 март 2011 г.

За Свинските мАлинки и чуждоземците:)

Това е едно типично сливенско лакомство, любимо на моят съпруг - "Сливенски милинки" или както ги нарича дъщеря ни "Свински Малинки":) Рецептата е оттук . За разлика от софийските милинки, които са солени, сливенските се ядат с пудра захар. И на мен ми беше странно в началото, но свикнах  и сега много ги обичам:)

Сливенски милинки



Необходими продукти:

  • 1 пакетче жива мая
  • 2 с. л захар
  • 1 ч. л сол
  • около 500 гр. брашно
  • 2 пакетчета масло от 125 гр.
  • 300 мл вода
  • 3-4 с. л галета

Маята се разтваря в 100 мл хладка вода. Прибавят се 2 супени лъжици захар, 1 ч. л сол, 1 с. л олио и още 200 мл топла вода. Бавно прибавяте пресятото брашно и месите. Не се притеснявайте, ако тестото лепи, но не правете грешка да добавяте брашно, докато тестото поема. Не трябва да е сухо тестото, нито пък прекалено лепкаво. Оставете го да втасва на топло, докато удвои размера си или около 30-40 минути. Намажете тавичката с олио. Оригиналните Сливенски милинки се правят с кръгла форма, така че  е хубаво да изполвате кръгла тавичка (нищо, че аз използвах правоъгълна - пак стават, но се губи ефекта).
В една купичка разтопете малко масло. Втасалото тесто го късайте на кръгли топки, всяка топка се овалва в маслото и се реди в тавичката. Отново се оставят да втасват за около 20-30 минути. През това време включвате фурната за загрява на 200 С. В една купа смесете 1 пакетче разтопено масло, 2 ч.л сол и 3-4 с. л галета. С тази смес залейте втасалите малинки и сложете във фурната.

добавяне на заливката

След като се изпече обикновено се поръсва обилно с пудра захар. В Сливен, когато отидеш да си купуваш милинки, в пекарната те питат " Със пудра захар или без?" - по отговора ще познаят градски ли си или си от друго място. Само чуждите казват "Без захар", защото са невежи:))))

1 коментар: