Това е едно типично сливенско лакомство, любимо на моят съпруг - "Сливенски милинки" или както ги нарича дъщеря ни "Свински Малинки":) Рецептата е оттук . За разлика от софийските милинки, които са солени, сливенските се ядат с пудра захар. И на мен ми беше странно в началото, но свикнах и сега много ги обичам:)
Сливенски милинки
Необходими продукти:
- 1 пакетче жива мая
- 2 с. л захар
- 1 ч. л сол
- около 500 гр. брашно
- 2 пакетчета масло от 125 гр.
- 300 мл вода
- 3-4 с. л галета
Маята се разтваря в 100 мл хладка вода. Прибавят се 2 супени лъжици захар, 1 ч. л сол, 1 с. л олио и още 200 мл топла вода. Бавно прибавяте пресятото брашно и месите. Не се притеснявайте, ако тестото лепи, но не правете грешка да добавяте брашно, докато тестото поема. Не трябва да е сухо тестото, нито пък прекалено лепкаво. Оставете го да втасва на топло, докато удвои размера си или около 30-40 минути. Намажете тавичката с олио. Оригиналните Сливенски милинки се правят с кръгла форма, така че е хубаво да изполвате кръгла тавичка (нищо, че аз използвах правоъгълна - пак стават, но се губи ефекта).
В една купичка разтопете малко масло. Втасалото тесто го късайте на кръгли топки, всяка топка се овалва в маслото и се реди в тавичката. Отново се оставят да втасват за около 20-30 минути. През това време включвате фурната за загрява на 200 С. В една купа смесете 1 пакетче разтопено масло, 2 ч.л сол и 3-4 с. л галета. С тази смес залейте втасалите малинки и сложете във фурната.
добавяне на заливката |
След като се изпече обикновено се поръсва обилно с пудра захар. В Сливен, когато отидеш да си купуваш милинки, в пекарната те питат " Със пудра захар или без?" - по отговора ще познаят градски ли си или си от друго място. Само чуждите казват "Без захар", защото са невежи:))))
Ще ги пробвам още този уикенд:)))
ОтговорИзтриване